Kamoši, aj v tomto roku sa opäť vidíme na Pohoda festivale.
Spojili sme sa s farmou Hiadlovec a vytvorili pre vás celú farmársku zónu na Pohode. Jej hlavným poslaním je priniesť lokálnosť, čisté potraviny bez zbytočných umelín a znížiť emisnú stopu.
Podrobné info nájdete v našom evente na Facebooku.
Dni vám spríjemní zeleninová a bylinková záhradka, oáza zelene a tieňa.
Osviežia vás Herbert limonády a vínové drinky, vychutnať si budete môcť aj čerstvú novinku - fermentované Herbert nápoje!
Brušká poteší legendárny Lepenec, hovädzí vývar, zeleninová polievočka, domáci grilovaný syr a bryndzové halušky z farmy Hiadlovec. Nájdete u nás aj skvelé cold brew z Red Fawn a spolu s vychladenými limonádami ho v limitovanom počte prinesieme aj do stanových mestečiek. Každé ráno vás privítame farmárskymi raňajkami. Zažiť budete môcť aj rôzne zábavno-bláznivé súťaže počas dňa (veď nás poznáte). Zóna je príjemným miestom aj pre rodiny s deťmi.
Každý deň sa môžete tešiť na skvelé raňajky od farmy Hiadlovský, farmy Mangalica, pekárne Sympl, Fitbaker, MyŽu a Minibyli.
Super správy! Tento rok máme aj vlastný Herbert klub, v ktorom potiahneme až do rána a vydáme sa spolu na expedíciu za vítaním slnka. Bude to poriadny Cirkus Herberto!
_____ Program vo farmárskej zóne: DISKUSIE moderuje Jakub Hrbáň, ktorý je jedným z iniciátorov najúspešnejšej online petície na Slovensku #klímaťapotrebuje.8. 7. 2022 PIATOK
9:00 - 9:30
Predstavenie farmárov a celodenná interakcia (vhodné aj pre rodiny s deťmi).
9:30 - 12:00
Tvorivé dielne na tému zem - sadenie záhonov a do kelímkov
9:30 - 10:30
DISKUSIA: Ako začať deň?
- Silvia Tylš - Čo jedia zdravé deti?
- Dana Moderdovská - Zero waste a deti - tipy na komortný život s ohľadom na čo najmenej odpadov
- Augustín Ugroczy - Homeschooling a rešpektujúce rodičovstvo
11:00 - 12:00
DISKUSIA: Kolobeh potravín
- Zuzana Madajová z Free Food: Ako predísť plytvaniu potravín.
- Petra Csefalvayová z INCIEN: Cirkulárna ekonomika a potraviny.
- Martina Novotová z Bezobalis: Ako vieme nakupovať bezobalovo a lacnejšie, ako si väčšina ľudí myslí.
13:00 - 18:00 Farmárske súťaže
9. 7. 2022 SOBOTA
9:00 - 9:30
Predstavenie farmárov a celodenná interakcia (vhodné aj pre rodiny s deťmi)
9:30 - 12:00
Tvorivé dielne - tradičné výrobky:
- výroba syrov
- výroba sirupov
- výroba sviečok
9:30 - 10:30
DISKUSIA: Spoznaj svojho farmára
- Martin Hiadlovský - výrobca slovenského syra Hiadlovec, ktorý žne úspechy aj v zahraničí
- Marek Doležal - pestovanie mikrobyliniek
- Marian Žufa - zástupca rodinnej farmy, ktorá sa venuje aj spracovaniu plodín do ďalších produktov (pomazánky, džemy…)
11:00 - 12:00
DISKUSIA: Poľnohospodárstvo a klíma - vízia budúcnosti
- Jozef Fekiač z permakultura.sk: Prestavenie princípov permakultúry a pestovania.
- Alexander Ač - uznávaný klimatológ - Ako sa mení klíma na Slovensku a vplyv na poľnohospodárstvo.
- Robert Dohál z podnikového družstva Krakovany-Stráže - Jedno z prvých družstiev, ktoré rieši regeneratívne poľnohospodárstvo.
13:00 - 18:00
Farmárske súťaže